ARTIST STATEMENT

Det som ligger til grunn for det jeg gjør og der jeg henter inspirasjon er oss mennesker og livet. Jeg tar utgangspunkt i noe som er felles. Savn, lengsel, kjærlighet, kommunikasjon, relasjoner. Jeg bearbeider og forenkler sanseinntrykk som springer ut av opplevde situasjoner som inspirerer meg. Jeg kaller det gjerne utsnitt av en refleksjon, eller “å fange et øyeblikks opplevelse”. Jeg jobber i intuitive prosesser, alltid med musikk til arbeidet.

Billedspråket er gjerne abstrakt og jeg maler ekspresjonistisk og spontant. Jeg følger min egen motivasjon og utfordrer gjerne meg selv til å utvikle nye sider og gå nye veier. Jeg veksler mellom å arbeide med maleri, collagemaleri, croquis og grafikk, som tresnitt og monotypi. Jeg håper at det som skapes kanskje kan vekke interesse og gi glede for noen andre.

Jeg håper at det som skapes kanskje kan vekke interesse og gi glede for noen andre.

Billeduttrykk

Mitt uttrykk var i begynnelsen figurativt, men dette forsvant til fordel for en friere komposisjon og mot en retning av abstrakt billedkunst. De senere årene har jeg kombinert abstrakt og figurativt formspråk. Jeg liker å arbeide på denne måten. Da kan jeg male det jeg er opptatt av på en annen måte. Denne friheten er fascinerende og spennende for jeg vet ikke hva som vil komme. Jeg må imidlertid bli fanget av noe og få en følelse for det som kommer. Ofte har jeg en ide om noe når jeg starter. Ideen følger meg, men ettersom jeg kommer inn i prosessen blir viljen borte og bildet tar over. Det er spennende å leke med tilfeldigheter som oppstår, men samtidig er det nødvendig å ha kontroll. Jeg kan aldri si hvor lang tid det tar, og mange ganger er det frustrerende, til det endelig løser seg. 

Inspirasjoner

Jeg er glad i å være ved sjøen og på fjellet, og har reist en del og møtt andre kulturer. Jeg liker å være i Frankrike. Kjenne på atmosfæren, språket, duftene, naturen, små landsbyer, havet, gå tur i fjellene. Jeg har flere kunstneropphold i Labastide-Espairbairenche som er en nydelig liten fjellandsby i nærheten av Carcassonne i sørvest-Frankrike. Som følge av flere opphold i Frankrike er blant andre disse maleriseriene blitt til; MontagneVi og Communication, og som er etterfulgt av La vie i 2022. 

Medlemskap

Jeg har medlemskap i NBK, BBK og BO. Jeg formidler min kunst gjennom Gulden Kunstverk utenfor Drammen og har vært representert gjennom tidligere Galleri Nobel i Oslo i en årrekke. Ta gjerne kontakt om du ønsker å besøke meg i atelieret.

Hva er min drivkraft

Å skape. Å holde på med kunst. Å holde på med kunst er et steg til siden fra hverdagen og en mulighet til å gå inn i seg selv og skape. Kunsten har gitt meg kraft til å gå videre. Selv om livet av og til har vært trist. Kunsten har lært meg å utnytte det jeg har og bli bedre kjent med meg selv. Et redskap jeg har brukt for å komme videre når jeg har opplevd motgang. Med kunst kan vi finne ro. En stille stund hvor vi kan undres. Ikke tenke så mye bestandig. Bare sanse. Være tilstede. Danne seg nye drømmer og håp. Håpet lader opp batteriene våre. Jeg liker å være i stillhet og trenger stillhet for å klare og skape noe.

*

VAKRE ØYEBLIKK, til mammaen min, og far som døde så altfor tidlig

I sterke følelser
oppstår et spor
Og spor må man følge
så lenge man tror

Et vindpust
fra en ånd
langt borte
Synger for meg
så vakkert
En tone jeg har hørt før
og kommer til å høre igjen

Vakre øyeblikk
vi gir hverandre
som vi kan leve på
Til vi igjen
lager
vakre øyeblikk

Du er min sjel 
og min lengsel
mitt hjerte brister
om du går din vei
Men innerst inne
vet jeg
at du alltid vil være
hos meg


-Åse Borghild Pleym Bakken-